Routine is erg belangrijk bij het schoonhouden van je tanden. Het belangrijkste van deze gewoonten is twee keer per dag je tanden te poetsen. De meeste ziekten in de mondholte worden veroorzaakt door micro-organismen. Deze bacteriën vormen kolonies op de tanden en de enige manier om te voorkomen dat deze organismen ziekten veroorzaken is door een tandenborstel te gebruiken. Elke 12 uur poetsen helpt om de schadelijke stoffen tegen te gaan. Slechts 2-3 dagen niet poetsen leidt tot grote aantallen schadelijke bacteriën die beschadigen van de tanden veroorzaken.

 

Flossen

Poetsen kan alleen de gebieden van de tand schoonmaken waar de borstelharen komen, wat leidt tot onze volgende goede gewoonte: flossen. Met flossen kun je de aanwezige bacteriën tussen de tanden en kiezen verwijderen. De juiste manier is om de flos om de tanden te wikkelen en de flos iets onder het tandvlees te schuiven om het hele oppervlak van de tand te reinigen. Niet onder het tandvlees reinigen kan indirect parodontitis veroorzaken. Dit zorgt voor een ontstekingsreactie in het lichaam.

 

Professionele reiniging

Regelmatige tandheelkundige reiniging is nodig om oppervlakte van het tandvlees grondig te reinigen. Dit is de volgende belangrijke gewoonte om de tanden een leven lang te houden. Voor de meeste mensen is elke 6 maanden voldoende. Sommige mensen met een laag risico op gaatjes en tandvleesaandoeningen hebben aan één reiniging per jaar voldoende, waar anderen met een chronische tandvleesaandoening om de 3 maanden naar hun tandartspraktijk zouden moeten gaan. 3 maanden is de periode die schadelijke bacteriën nodig hebben om zich opnieuw in je gebit te nestelen.

 

Eetgewoontes

Net zo belangrijk is de frequentie en hoeveelheid suiker die je eet. Het is aangetoond dat een teveel aan suiker veel schadelijke effecten heeft op de gezondheid van zowel de mond als de algemene gezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft aanbevolen dat mensen de consumptie van suiker zouden moeten beperken tot 50 gram of minder, wat overeenkomt met 12 theelepels suiker. Dit is dezelfde hoeveelheid suiker als in één blikje energie drank. Het zou een goede gewoonte zijn om water te drinken in plaats van met suiker gevulde frisdrank. Ook het zuur in deze dranken is een probleem. Suikervrije frisdranken zijn ook zeer zuur en kunnen schade toebrengen aan de tanden.

Sommige vruchten zijn ook zuur. Een goede gewoonte is om na het eten of drinken van iets zuurs, even kort te spoelen met water. Dit herstelt de zuurtegraad in je mond. Je speeksel is ook een natuurlijke buffer om de zuren in de mond te neutraliseren. Daarom kan een droge mond funest zijn voor de tanden: het maakt zure voedingsmiddelen en dranken nog gevaarlijker.

 

Tanden knarsen

Vaak slijten onze tanden door gebruik. Dit kan worden veroorzaakt door veel dingen, zoals een verkeerde beet, maar een van de meest voorkomende oorzaken is het tandenknarsen. Dit kan gebeuren tijdens onze slaap en soms zijn we ons daar niet eens van bewust. Als je je tanden wilt beschermen terwijl je bewusteloos bent, overweeg dan eens een beschermend bitje te dragen terwijl je slaapt. Op deze manier raken de tanden alleen het zachtere plastic en knarsen ze niet tegen elkaar aan.