Bent u bang voor de tandarts? En zo erg dat u zelfs geen controles meer laat doen? U bent niet de enige. Ruim 40% van de volwassen Nederlanders zegt angst voor de tandarts te hebben. Gelukkig is er een oplossing voor. In dit blog leest u hoe een pijnloze behandeling kunt krijgen zonder angst.

Pijnloze behandeling

Er zijn een aantal mogelijkheden om een pijnloze behandeling zonder angst te ondergaan: een behandeling onder een lichte volledige narcose of een lachgassedatie. We leggen u hieronder het verschil uit.

Lichte volledige narcose

Als u erg veel last hebt van angst, dan is het mogelijk om uw behandeling onder lichte narcose te ondergaan. Tijdens de behandeling wordt u in slaap gehouden met een licht narcosemiddel. Zo zult u niets merken van de behandeling. Tijdens deze behandeling wordt u bewaakt door een anesthesioloog zodat alles goed verloopt. Nadat de behandeling klaar is, krijgt u de tijd om rustig bij te komen. Daarna wordt u onder begeleiding naar huis gebracht.

Lachgassedatie

Als u last hebt van spanningen voor en tijdens de behandeling, dan is het mogelijk om lachgas toegediend te krijgen. Dit is een mengsel van zuurstof en lachgas en wordt via een neusmaskertje toegediend wanneer u de behandeling krijgt. De werking van dit middel is rustgevend, u blijf bij bewustzijn, maar er treedt een licht en ontspannen gevoel op. Deze methode is zowel voor volwassenen als kinderen geschikt.

Kinderen met angst

Wanneer een kind angst voor de tandarts heeft, dan krijgt het vaak van de tandarts extra steun. Dit gebeurd vaak in de vorm van een duidelijk aangereikte structuur: ‘nu doet de tandarts dit en nu doet de tandarts dat.’ In de basis gaat het om vertrouwen kweken tussen de tandarts en het kind. Mocht het zo zijn dat het kind zeer veel angst heeft, dan is het mogelijk om via een kapje op de mond rustig  in slaap te vallen. Daarna wordt een klein infuus ingebracht voor de lichte narcose.

Verzekering en vergoeding

Niet ieders verzekering vergoed een narcosebehandeling. Daarom hebben sommige angsttandartsen hun narcosebehandeling in eigen beheer. Zo zijn de kosten van deze behandeling voordelig te houden en kunnen meer mensen gebruik maken van de voordelen van de angsttandarts.