Je denkt dat tandenpoetsen, flossen en regelmatig naar de tandarts goed genoeg is voor een gezond gebit, toch? Deze dingen zijn allemaal enorm gunstig voor het gezond houden van jouw tanden, dat is waar. Maar wist je dat jouw dieet een grote invloed heeft op jouw gebit? In deze blog lees je over dit onderwerp. Meer weten? Bij Lassus Tandartsen Oisterwijk werken zeer gespecialiseerde tandartsen die u hier meer advies over kunnen geven.

Vitaminen

Veel mensen realiseren zich niet dat goede voeding een belangrijk element is om een glimlach aantrekkelijk en gezond te houden. Dezelfde vitaminen en mineralen die jouw lichaam in goede conditie houden, zijn ook goed voor jouw tanden. Een paar belangrijke vitaminen zijn onder andere calcium en vitamine D.

Een juiste hoeveelheid calcium is zeer belangrijk voor het behoud van de structuur van de tanden, samen met fosfor en magnesium. Vitamine D bevordert de opname van het mineraal. Een voldoende hoeveelheid van beide is dus essentieel.

Vitaminen A, C en B

Als je het tandglazuur wilt behouden en beschermen, is vitamine A essentieel. Een tekort aan deze vitamine kan bijdragen aan problemen zoals tandvleesproblemen, overgroeid tandvlees en meer. Je weet het misschien niet, maar vitamine C is verantwoordelijk voor het verhogen van de gezondheid en de efficiëntie van kleine zuurstof- en voedingsvaten in het hele lichaam. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot losse tanden, mondpijnlijke plekken en zelfs bloedend tandvlees. Vitamine B verkleint de kans op gebarsten en bloedende lippen en open wonden aan de binnen- en buitenkant van uw mond.

Fluoride

Bijna alle tandpasta’s bevatten fluoride als werkzaam bestanddeel. Fluoride helpt het glazuur van jouw tanden te versterken, in combinatie met calcium en fosfor. Andere mineralen die goed zijn voor de gezondheid van het gebit zijn zink, jodium, ijzer en kalium. Allemaal mineralen die gemakkelijk verkrijgbaar zijn in een uitgebalanceerd, voedzaam dieet.

Vergeet niet: als je goed voor je tanden bent, zijn ze ook goed voor jou!