Heel veel mensen beginnen hun werkdag met een kopje koffie. De kans is groot dat je later op de dag nog een bakkie neemt. Maar hoe beïnvloedt al die koffie de gezondheid van je gebit en wat kun je doen om de negatieve effecten ervan op je tanden te verminderen?

Koffie maakt vlekken

Er zitten microscopische richels en putjes in het glazuur van elke tand, en als je eet en drinkt, kunnen voedingsdeeltjes hier achterblijven. Dat betekent dat een donkere drank als koffie zich in je glazuur kan inbedden, waardoor de tanden geel worden. Enkele manieren om dat te voorkomen:

  • Drink niet de hele dag door koffie. Geniet ervan op bepaalde momenten, zoals bij het ontbijt en tijdens een middagpauze. Spoel je mond met water en/of poets je tanden na het drinken.
  • Vermijd dat je koffie direct op je tanden krijgt door het door een rietje te drinken.
  • Eet de hele dag door wat rauwe groenten en fruit. Ze hebben natuurlijke vezels die kunnen helpen om je tanden schoon te houden.

Pas op voor slechte adem

Naast het verkleuren van je tanden kan koffie leiden tot de ontwikkeling van een slechte adem. Dit komt omdat de drank aan je tong blijft plakken. Gelukkig kun je de aanstootgevende koffieademhaling voorkomen door je tanden te poetsen en een tongschraper te gebruiken nadat je klaar bent met drinken. Om een slechte adem te voorkomen, kunt je ook proberen wat vast voedsel te eten voordat je koffie drinkt.

Koffie kan je mond uitdrogen

Het klinkt misschien vreemd, want koffie is tenslotte een drankje, maar het kan wel een uitdrogend effect hebben op je mond. Het remt namelijk de speekselproductie. Zonder voldoende speeksel wordt het moeilijker voor je lichaam om je mond schoon en in balans te houden.

Koffie kan je tanden verzwakken

Koffie is een zure drank. Dit betekent dat het bacteriën in je mond kan helpen om zuren te maken die leiden tot glazuurerosie. Na verloop van tijd kunnen je tanden broos en dun worden. En wanneer de tanden verzwakt zijn, worden ze vatbaarder voor tal van andere problemen, zoals gevoeligheid, gaatjes en bederf. Bovendien belast je je gebit nog eens extra als je suiker aan je koffie toevoegt.

Positieve invloed

Koffie bevat polyfenolen die je tanden gezond en sterk kunnen houden door het afbreken van de bacteriën die leiden tot tandplak. Koffiesoorten die veel cafeïne bevatten, bevatten de meeste  polyfenolen. De stoffen werken trouwens alleen bij een zwart bakkie. Dus als je van een sterke kop geniet, profiteer je extra.

Vraag ook je tandarts om advies. Mocht je last hebben van gele tanden, dan kun je je tanden laten bleken. Verschillende tandartspraktijken, zoals Studentist, bieden een thuisbleekbehandeling aan.