Een slechte adem is vervelend en we hebben er ons allemaal wel eens voor geschaamd. Maar wat zorg er nou voor een slechte adem?  Er is een verschil tussen een ‘permanente’ slechte adem en slechte adem doordat je bijvoorbeeld uien hebt gegeten. Als je weet wat de oorzaak is, kun je het ook zo goed mogelijk voorkomen. Zodat je je niet meer hoeft te schamen! 

Voedsel

Sommige voedingsmiddelen kunnen ons tijdelijk een slechte adem geven, zoals knoflook, uien, koffie en erg gekruid voedsel. Toch is dit ‘probleem’ vrij eenvoudig op te lossen door je tanden goed te poetsen, te flossen en bijvoorbeeld zo nu en dan mondwater te gebruiken. Ben je ergens en heb je snel een frisse mond nodig? Neem dan een suikervrij kauwgompje. Let erop dat kauwgom geen vervanging is voor het poetsen van je tanden!

Roken en tabak

Roken en tabak veroorzaken niet alleen een slechte adem, maar kunnen leiden tot ziektes, vlekken op de tanden en irritatie van je tandvlees. Vaak zijn de tanden van mensen die roken ook erg snel geel. 

Problemen met je gebit + bacteriën 

Problemen met je gebit of tandvlees kan ook leiden tot een slechte adem. Het is belangrijk om minimaal 2x in het jaar naar de tandarts te gaan, zoals Tandartspraktijk Rotterdam Zuid en regelmatig een bezoekje te brengen aan de mondhygiënist om tandsteen en tandplak te verwijderen. Zo kunnen problemen en de oorzaak van een slechte adem snel opgespoord en eventueel behandeld worden. 

Een droge mond

Een gebrek aan speeksel zorgt voor een droge mond, wat een bijwerking kan zijn van bepaalde medicijnen, roken, manier van ademhalen of een symptoom van een onderliggend gezondheidsprobleem. Geef bij een bezoek aan de tandarts het hebben van een droge mond aan. 

Ziektes

Andere onderliggende gezondheidsproblemen ziektes of tekorten kunnen bijdragen aan een slechte adem. Mocht de tandarts de oorzaak niet hebben gevonden, ga dan langs een dokter.