Het ene moment bijt je in een knapperige appel of een broodje, en het volgende moment heb je een gebroken tand. Er zijn een paar redenen waarom dit zonder waarschuwing kan gebeuren, maar gelukkig kan je tandarts, bijvoorbeeld een tandarts in nijmegen, een gebarsten tand repareren. Er is genoeg te weten over wat de oorzaak is van een gebarsten tand en wat je eraan kunt doen voordat het niet meer te restaureren is.

Oorzaken van een gebroken tand

Na verloop van tijd kan het vastklemmen van de kaak, het slijpen van de tanden en het knarsen van harde voorwerpen zoals snoep of ijs je tandglazuur beschadigen en ervoor zorgen dat de tand zelf barst. De pulp in je tand bevat zenuwen en bloedvaten en kan dus pijnlijk worden als de tand een scheur in de tand heeft opgelopen. Een gebarsten tand kan plotseling voor veel pijn zorgen tijdens het eten, vooral als je voedsel een hoge temperatuur heeft, hoewel het mogelijk is om een gebarsten tand te hebben en deze niet te voelen.

Wat te doen als een tand breekt

Bel het kantoor van je tandarts voor een afspraak om hen te laten weten dat je tand is gebroken. Een gebroken tand is niet iets wat je moet uitstellen, want hoe langer je wacht, hoe meer je het risico loopt op een infectie in de pulp van de tand – die zich kan verspreiden naar het tandvlees en bot onder je tand. Als je je tandarts niet direct kunt zien, volg dan je gebruikelijke mondhygiëneroutine tot aan je geplande bezoek, maar wees extra voorzichtig: borstel de beschadigde tand heel voorzichtig.

Een gebarsten tand repareren

De tandarts kan de schade bekijken en beslissen wat de beste behandeling is om je tand te redden. Uiteindelijk hangt de behandeling van een gebarsten tand echter af van de omvang van de breuk. Als een klein stukje glazuur of vulling is afgebrokkeld, heeft je mogelijk alleen een nieuwe vulling of wat hechtingsmateriaal nodig om het afgebrokkelde gedeelte te herstellen. Een deel van je tand kan ook worden geborgen als er slechts een klein stukje afgebroken is, zodat je tandarts er een kroon overheen kan plaatsen om de rest van de tand te beschermen. Of een endodontische ingreep kan nodig zijn om het gebroken gedeelte te verwijderen. In andere gevallen kan de scheur zich uitstrekken tot in het vruchtvlees, en kan een wortelkanaal of tandextractie geschikter zijn.

Snelle actie ondernemen kan een groot verschil maken in je vermogen om een gebarsten tand te redden, dus zorg ervoor dat je snel een afspraak met een tandarts in noodgevallen maakt. Het kan van vitaal belang zijn om het verlies van de tand helemaal te voorkomen.