Endodontie is het specialistische gebied binnen de tandheelkunde dat zich specifiek richt op het weefsel in de tand en het weefsel eromheen, zoals zenuwen en bloedvaten. Het weefsel in de tand kan geïnfecteerd en ziek worden, waardoor de cellen kunnen afsterven. Als dit gebeurt is een endodontische behandeling nodig. Ontstoken weefsel geneest namelijk niet meer uit zichzelf. Deze behandeling is beter bekend als de wortelkanaalbehandeling. In dit artikel lees je waarom endodontie belangrijk is.

Waarom endodontie?

Een endodontist is gespecialiseerd in tandweefsel en het behandelen ervan. Een tandarts mag zich pas endodontist noemen nadat hij/zij de Master Endodontie heeft behaald. Daarnaast hebben ze meestal ook speciale bijscholing van minstens twee of drie jaar gevolgd.

Endodontisten dragen ook zorg voor de vooruitgang van kennis over endodontie door onderzoek, de overdracht van informatie over nieuwe aanvaardbare procedures en materialen en de educatie van patiënten over het belang van endodontie voor het behoud van een gezond gebit.

De wortelkanaalbehandeling

Voor een wortelkanaalbehandeling kun je niet zelf kiezen. Je hebt een tandartsbeoordeling nodig om er zeker van te zijn dat je een wortelkanaalbehandeling moet ondergaan. In eerste instantie kan je gevraagd worden naar de tekenen en symptomen die je hebt waargenomen. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van gevoelige tanden hebben of een zwelling. De tandarts of mondhygiënist kan op basis van een controle van het probleemgebied een diagnose stellen. Als er reden is om te vermoeden dat je een groot probleem met je tandweefsel hebt, dan kan de tandarts voorstellen om röntgenfoto’s te maken.

Het proces van een wortelkanaalbehandeling kost meer tijd en moeite dan een reguliere behandeling. Allereerst krijg je een verdoving en wordt de tand geopend om bij het ontstoken weefsel te komen. Het wortelkanaal wordt schoongemaakt en daarna wordt het opgevuld.

Een goede endodontist zal altijd alles in het werk stellen om je natuurlijke tanden, ondanks de wortelkanaalbehandeling, te behouden. Door verschillende innovaties en verbeteringen in de behandelmethoden is het tegenwoordig vrijwel altijd mogelijk om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren waarbij je natuurlijke tanden behouden blijven.