Tandvleesaandoeningen worden veroorzaakt door tandplakbacteriën die zich rond, op en tussen je tanden ophopen. Als deze bacterie niet wordt verwijderd door regelmatig poetsen en flossen, kan het tandvlees geïrriteerd raken, wat leidt tot rood, gezwollen en bloedend tandvlees, wat allemaal symptomen van tandvleesontsteking zijn, bekend als gingivitis.

Als deze tekenen van tandvleesontsteking onbehandeld blijven, kunnen er kleine ‘pockets’ ontstaan tussen de tanden en het tandvlees. Aangezien deze zich kunnen verdiepen, kan dit uiteindelijk leiden tot parodontitis, een van de ernstigste vormen van tandvleesontsteking. Als je dit stadium van tandvleesontsteking bereikt, kan er schade zijn opgetreden en als je deze niet hebt behandeld, kan dit leiden tot tandverlies.

Daarom is het belangrijk om deze reis in een vroeg stadium (gingivitis) te stoppen door uit te zoeken hoe je tandvleesaandoeningen kunt behandelen en je tandvlees gezond kunt houden.

De behandeling voor tandvlees aandoeningen

Gezond tandvlees is van vitaal belang voor sterke tanden en de beste manier om ervoor te zorgen dat het tandvlees gezond blijft is met een goede mondhygiëne. Er zijn slechts drie eenvoudige stappen nodig om het tandvlees en de tanden schoon te houden en tandvleesaandoeningen te helpen voorkomen.

Stap 1 – Poets je tanden twee keer per dag met tandpasta

Poets je tanden tweemaal per dag gedurende minstens twee minuten met een handtandenborstel of elektrische tandenborstel met een kleine kop en zachte, afgeronde borstelharen. Gebruik tandpasta, die de vorming van tandplakbacteriën langs de tandvleeslijn fysiek verwijdert en zo de afdichting tussen je tandvlees en tanden strak houdt. Gebruik het om twee keer per dag te poetsen voor een optimaal resultaat.

Stap 2 – Floss om plak tussen je tanden en kiezen te verwijderen

Gebruik flosdraad om plak te verwijderen van moeilijk bereikbare plaatsen tussen je tanden. Vergeet niet om de flosdraad voorzichtig op zijn plaats te houden, omdat je anders je tandvlees zou kunnen beschadigen.

Stap 3 – Bezoek regelmatig een tandarts om tandplak te verwijderen en tandvleesaandoeningen te helpen voorkomen

Bezoek de tandarts regelmatig voor een controle, want een professional kan je helpen problemen met je tandvlees op te sporen voordat je symptomen ervaart. Je tandarts kan ook je tanden reinigen, schubben en polijsten om hardnekkige tandplakbacteriën te verwijderen en om tandvleesaandoeningen te helpen voorkomen.

Houd je aan deze drie stappen: dit kan helpen tandvleesaandoeningen te voorkomen en om je tandvlees gezond en sterk te houden.