Gaatjes in je tanden kun je krijgen wanneer tandplak (een laagje voedseldeeltjes, bacteriën en mineralen) op het tandoppervlak blijft zitten door onvoldoende tandhygiëne. De bacteriën zetten de suikers in de voedingsdeeltjes om in zuur, dat aan het glazuur van de tand vreet. Indien onbehandeld, blijft het tandbederf de tand eroderen en zal het uiteindelijk doordringen tot in de diepere lagen van de tand. De tanden van kinderen zijn zachter en hebben een dunner glazuur dan die van volwassenen, waardoor het risico groter is. Echter, gaatjes zijn een veelvoorkomend probleem bij mensen van alle leeftijden.

Hoe kan ik zien of ik gaatjes heb?

Holten verschijnen in het begin meestal als een bleke of donkere vlek en worden geleidelijk aan geel, bruin of zwart van kleur. Het is een goed idee om regelmatig je mond te onderzoeken om eventuele verkleuringen op te sporen. Als ze zich echter in een holte tussen twee tanden of op de achterkant van een tand bevinden, is het mogelijk dat je deze nooit zult zien. Dat is een van de redenen waarom tandartsen regelmatige controles aanbevelen – zodat gaatjes in een vroeg stadium kunnen worden opgespoord, voordat ze ernstige problemen veroorzaken. Je tandarts zal bepalen of je een gaatje hebt door je tanden grondig te onderzoeken, op zachtheid te controleren en röntgenfoto’s te maken.

Vroeg tandbederf is niet pijnlijk, wat betekent dat je zonder regelmatige controles waarschijnlijk niet eens weet dat je een gaatje hebt totdat deze dieper in de tand begint door te dringen. Wanneer dit gebeurt, kun je merken dat je tanden gevoeliger worden voor hitte, kou of druk. Wanneer het tandbederf de centrale pulpholte van de tand bereikt, waar de meeste zenuwuiteinden zitten, zul je hardnekkige en soms behoorlijk intense pijn gaan ervaren. Op dit punt loop je ook het risico op het ontwikkelen van een tandabces.

Hoe snel moet ik naar een tandarts gaan als ik vermoed dat ik een gaatje heb?

Zo snel als je kunt. Hoe eerder je een tandarts ziet, hoe groter de kans dat het tandbederf kan worden tegengehouden voordat het pijn begint te veroorzaken. Als je het echt vroeg opvangt, kun je zelfs een eenvoudige fluoridebehandeling ondergaan om het glazuur te herstellen. Maar als je al last heeft van gevoeligheid of pijn, heb je waarschijnlijk een uitgebreidere behandeling nodig. Hoe langer je het laat zitten, hoe meer schade je ervaart, hoe meer pijn je ervaart en hoe groter de rekening die je aan het einde van de behandeling moet betalen.

Welke behandeling zal de tandarts aanbevelen?

Gaatjes van lichte tot matige ernst worden meestal behandeld met vullingen, ook wel bekend als restauraties. Je tandarts in almere zal de beschadigde tand wegboren en het defect opvullen met een van de verschillende restauratiematerialen met verschillende uiterlijke kenmerken, sterkte en kosten. Als de schade groter is, heb je mogelijk een kroon nodig. Dit houdt in dat de tandarts de natuurlijke kroon (zichtbaar gedeelte) van de tand weg boort en vervangt door een afdekking. Ook kronen kunnen worden gemaakt van verschillende materialen tegen verschillende prijzen. Als de schade zich tot in de pulpholte uitstrekt, moet je mogelijk een wortelkanaal hebben. Dit is vergelijkbaar met een vulling, maar meer intensiever omdat de zieke pulp moet worden verwijderd.  Het kan nodig zijn om medicijnen te laten inprikken voordat deze wordt vervangen door een vulling. In ernstige gevallen kan de schade aan de tand zo ernstig zijn dat deze eenvoudigweg niet gered kan worden. In deze gevallen heeft je geen andere keuze dan de tand te laten trekken. De opening kan ofwel worden gelaten om te genezen, ofwel worden gevuld met een brug of een tandheelkundig implantaat.