Een nieuwe tijd en nieuwe uitdagingen, studeren in Utrecht is een hele belevenis. Soms kan je studie een beetje een eerste hobbel bevatten, zeker als het om de studiestof aankomt. De jaren daarna zullen minder druk zijn qua studiestof, maar daarvoor komen stage en scriptie in de plaats. Eventueel wil je nog een bestuursjaar doen of een bachelor doen in het buitenland? In deze tijd heb je de kans, dus ga ervoor. We geven in de blog wat tips om je te helpen de zaakjes gladjes te laten verlopen. Voor we het vergeten, regel snel een tandarts en een dokter: just in case. Tandarts Utrecht informeert je graag over de mogelijkheden voor studenten.

Nieuwe omgeving ontdekken

De laatste dozen zijn uitgepakt en het is donderdagavond, een ideaal moment om de stad eens wat beter te leren kennen. In vele steden is het studentenavond en dus bruist het. Het eerste weekend in de stad is onvergetelijk en het feitelijke begin van je studenten bestaan. Een wandeling door de stad, het liefst met een tweedejaars als gids, is een goede eerste kennismaking met je nieuwe leefomgeving. Daarna raden we je aan om eens je stamrestaurant te gaan zoeken. Iedere student heeft op een gegeven moment één. Na het eten heb je een goede bodem, precies het juiste tijd om een kroegentocht te gaan doen. De ideale eerste avond.

Netwerken

Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent. Natuurlijk is dat alleen in bepaalde contexten waar, zoals in de zakelijke. Feit is dat oud studiegenoten elkaar later kunnen steunen in het maatschappelijke leven. Het bekende old boys network. Nu netwerken is straks goed zaken doen of een leuke baan vinden.

Studeren

Voorbereiding is het halve werk. Stel een studeerschema op of hou je aan het leesschema wat de studie je aanreikt. Als je telkens zorgt dat je gelezen en geschreven hebt wat je moest doen, dan zullen je resultaten uitstekend zijn. Natuurlijk zijn er nog andere dingen die belangrijk zijn, zoals de bijbaan en de sociale kring. Maar we raden je aan de focus op je studie te houden, want dat was immers de reden dat je zit waar je nu zit.

Feesten

Het belangrijkste van alles, beetje tegenstrijdig met het bovenstaande (that’s life), is dat je de nodige feestjes houdt, want studeren en een baan is één ding, maar ontspanning is ook belangrijk. Op de studententijd wordt door veel mensen teruggekeken als een gouden tijd. Dat is natuurlijk niet vanwege de vele uren in stilte studeren in de bibliotheek (hoewel dat toch ook wel heel inspirerend kan zijn). Nee, het gaat om de geweldige sfeer en de vele leuke feesten die je meegemaakt hebt. Als je zorgt dat studie, werk en feesten in balans zijn, dan zit je helemaal goed. En als de weegschaal een keer te veel één kant op slaat, dan even weer pas op de plaats en focus op de studie.