Veel mensen weten niet waarom het zo belangrijk is om naar de mondhygiënist te gaan. Daarom schrijven wij deze blog. In deze blog benoemen we wat een mondhygiënist allemaal doet.

Aandoeningen, ziektes en medicijnen 

Door bepaalde ziektes of medicijngebruik kan je mond extra kwetsbaar zijn. Een goed voorbeeld hiervan zijn medicijnen die worden voorgeschreven bij astma of COPD. Wanneer je regelmatig puft kunnen er bacteriën achterblijven of schimmels ontstaan. Wanneer je diabetes hebt of last hebt van hartfalen is een betere mondzorg van groot belang voor je gezondheid.

Goede mondzorg

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met een goede mondzorg. De taken van een mondhygiënist gaan dan ook verder dan alleen het schoonmaken van je gebit en het verwijderen van plaque en tandsteen. Het gaat ook vooral om de preventie en het advies over hoe je je mond gezond kunt houden. Dit geldt voor iedereen van jong tot oud. Zo leren zij jonge kinderen poetsen en ouderen leren zij hoe ze hun gebit goed kunnen reinigen. Een bezoek aan de mondhygienist voegt voor iedereen wat toe. 

Beugel

Wanneer jij of je kind een beugel draagt, is het van belang om extra vaak een bezoekje te brengen aan de mondhygiënist. Het schoonmaken van het gebit met een beugel, is gewoon lastiger. Dit komt omdat er makkelijker etensresten achterblijven en dus bacteriën kunnen blijven zitten. Hierdoor kan er plaque, gaatjes en ontstoken tandvlees ontstaan.

Advies

Wanneer jij bijvoorbeeld niet weet welke tandpasta of tandenborstel jij moet kopen, is de mondhygiënist degene die jou hierin adviseert. Dit geldt ook voor hulpmiddelen zoals stokers en ragers. Wanneer je jouw tanden poetst sla je maar liefst 40% van het tandoppervlak over. Dit komt omdat je er met de borstel niet bij komt. De mondhygiënist weet precies welke producten je goed kunt gebruiken en zal deze dan ook aanraden.