Tegenwoordig zie je steeds meer tandartspraktijken die in plaats van of naast de ‘normale’ tandheelkunde holistische of biologische tandheelkunde aanbieden. Er zijn een aantal redenen  waarom mensen voor een dergelijke tandarts kiezen. In dit blog gaan we wat dieper in op deze redenen en wat een biologische tandarts nu precies is.

Behandeling van het hele lichaam

Biologische tandartsen behandelen patiënten met het idee dat klachten aan de mond invloed kunnen hebben op de gezondheid van het hele lichaam. Er zijn een groot aantal onafhankelijke studies die concluderen dat slechte mondhygiëne een symptoom is van grotere onderliggende problemen en in sommige gevallen gelinkt zijn aan ziektes als diabetes en Alzheimer. De behandelingen van een holistische tandarts zijn daarom niet puur gericht op symptoombestrijding in de mond, maar op een behandeling van je hele lichaam. Ze zullen zich ook richten op schadelijke gewoontes en uitgebreidere reinigingsmethodes.

Gebruik van veilige materialen

Tandartsen in een holistische kliniek herkennen de gevaren die gepaard gaan met het gebruik van amalgaam vullingen of metalen implantaten. Deze onnatuurlijke materialen lossen op de korte termijn gebitsproblemen op, maar kunnen op lange termijn schadelijk zijn voor de algemene gezondheid. Door het gebruik van veilige, duurzame en biologische materialen is de belasting op je lichaam een stuk minder groot. Een voorbeeld hiervan zijn vullingen van composiet of cement.

Voorstanders van minimaal ingrijpende of belastende behandelingen

Veel tandartsen maken gebruik van boren om tanden deels wegslijpen om de bestaande problemen te kunnen verhelpen. Biologische tandartsen proberen problemen als tandafbreuk, tandvleesontstekingen en zelfs cosmetische problemen te verhelpen zonder veel gebruik te maken van boren en andere ingrijpende procedures. Zo proberen ze te zorgen dat je op lange termijn geen last krijgt van eerdere behandelingen.

Denk bij niet-ingrijpende methodes aan het gebruik van lasers en luchtafschuring. Lasers zijn effectieve, non-chemische hulpmiddelen om bacteriën te doden. Ze kunnen gebruikt worden om wortelkanalen te reinigen en ook bij de behandeling van een tandvleesontsteking. Luchtafschuring wordt gebruikt om een verslechtering van de tanden in de eerste fases te verhelpen.

Er zijn verschillende praktijken in Nederland die dergelijke biologische behandelingen aanbieden. Op Tandarts.Amsterdam kun je een aantal van deze klinieken vinden en direct een afspraak inplannen als je geïnteresseerd bent in de mogelijkheden!