Het schoonmaken van je implantaten is niet hetzelfde als het schoonmaken van normale tanden. Dit komt door twee redenen. Ten eerste, het materiaal waar je implantaat van gemaakt is, is natuurlijk niet hetzelfde als dat van normale tanden. Ten tweede hechten implantaten zich heel anders aan je bot en tandvlees. De wortel van een normale tand zit vast aan het bot door middel van een parodontaal ligament. Dit ligament bestaat uit kleine vezels die in het bot en de wortel aangehecht zijn. Boven het bot zitten de vezels in het tandvlees. Daardoor worden cellen en stoffen aangevoerd die infecties bestrijden. Implantaten zijn gemaakt van titanium, wat als eigenschap heeft dat het van nature kan aanhechten aan het bot. Dit heet met een moeilijk woord osseointegratie. Daarnaast wordt het contactpunt van de implantaat met het tandvlees beschermd door middel van collageen. Dit heeft als nadeel dat de vezels van het tandvlees zich niet aan de implantaat kunnen hechten. Dit heeft tot gevolg dat een implantaat vatbaarder is voor infecties.

Tandplaque bestrijden is de eerste stap

Het reinigen van implantaten is uiteraard wel net zo belangrijk als het reinigen van natuurlijke tanden, omdat beide afhankelijk zijn van gezond weefsel ter ondersteuning. Het eerste gevaar voor de gezondheid van het weefsel is tandplaque. Dit moet ook bij een implantaat dagelijks verwijderd worden. Doe je dat niet, dan kan een infectie ontwikkelen die de bevestiging van de kroon aantast. Dit is een stuk erger dan een ontsteking aan het tandvlees bij je normalen tanden. Je kunt namelijk door de infectie een deel van je bot verliezen. Als dat botverlies zodanig groot wordt, zal je implantaat ook een stuk slechter bevestigd zijn.

De mondhygiënist heeft een belangrijke rol in het infectievrij houden van je implantaten. Er zijn daarnaast veel factoren waarmee hij/zij rekening moet houden met het aanbevelen van de juiste hulpmiddelen om de implantaten en je hele gebit schoon te houden. Een deel van deze factoren zijn: type viezigheid (hard tandsteen of zachte tandplak), de locatie van de viezigheid in de mond en de hardnekkigheid waarmee ze zich hechten.

Voorkom schade door het reinigen

Het is van groot belang dat je het gladde, gepolijste oppervlak van je kroon en implantaat glad houdt. Als er krassen op zitten blijven de bacteriën er makkelijker aan vast zitten. Dit betekent dat je standaard reinigingsspullen van kunststof moeten zijn in plaats van metaal. Als je gebruik maakt van bepaalde krachtigere instrumenten, in het geval van grote hoeveelheden viezigheid, is het van belang dat ze plastic omhulsels hebben. Gebruik daarnaast veel water of andere antibacteriële vloeistoffen tijdens het reinigen.

Als een deel van je implantaat zichtbaar is, kan het zijn dat je al een infectie hebt die gezorgd heeft voor een verlies aan tandvlees of zelfs het bot. Door middel van een klein borsteltje kun je voorzichtig proberen het vuil van je implantaat te verwijderen. Als er hardnekkigere viezigheden op het implantaatoppervlak zitten, is het slim om naar de mondhygiënist te gaan voor het verwijderen. Hij/Zij kan en zal voorzichtig te werk gaan om geen krassen of andere schade te veroorzaken.