Voor uitneembare gebitsprotheses worden veel mensen doorverwezen naar de tandprotheticus. Dit heeft ermee te maken dat de tandprotheticus je bij gebitsprotheses van begin tot eind kan helpen. Een tandarts kan een gebitsprothese wel aanmeten, alleen vervaardigt de prothese daarna niet. Dit gebeurt dan in een tandtechnisch laboratorium. In deze blog vertellen we je meer over wat een tandprotheticus doet en wanneer je bij een tandprotheticus terecht kunt.

Wie is de tandprotheticus?

De tandprotheticus is de specialist in zowel het aanmeten als het vervaardigen van gebitsprotheses. Het gaat hierbij om allerlei prothetische voorzieningen die je uit de mond kunt nemen. Dit hoeven niet altijd volledige gebitsprotheses te zijn, maar kunnen ook gedeeltelijke protheses zijn. Anders dan de tandarts is de tandprotheticus wel bevoegd om de gebitsprothese zowel aan te meten als te vervaardigen. Veel tandprothetici werken als volgt in 3 afspraken:

  • Afspraak 1:eerste kennismaking
  • Afspraak 2: het aanmeten en vervaardigen van de prothese
  • Afspraak 3: afleveren van de gebitsprothese

Wat doet een tandprotheticus?

Naast het aanmeten en vervaardigen van gebitsprotheses doet een tandprotheticus nog meer. Een tandprotheticus is ook gespecialiseerd en ervaren in het repareren, verzorgen en onderhouden van uitneembare protheses. Als je prothese bijvoorbeeld beschadigd is, dan kun je een tandprotheticus bezoeken om de gebitsprothese te laten repareren. Ook kun je bij een tandprotheticus terecht voor het krijgen van advies over hoe je de uitneembare prothese het beste kunt onderhouden en verzorgen voor een optimale levensduur.

Wanneer kan ik terecht bij een tandprotheticus?

Voor het aanmeten en vervaardigen van protheses heb je geen verwijzing nodig van de tandarts. Dit komt doordat de tandprotheticus geheel zelfstandig werkt aan je gebitsprothese. Wel is het zo dat de tandarts je na een afspraak kan doorverwijzen naar de tandprotheticus.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een uitneembare gebitsprothese? Neem dan contact op met de tandprotheticus en hoor wat de mogelijkheden zijn voor je gebit.