Als je naar een tandartsenpraktijk gaat zitten er vaak zowel tandartsen als mondhygiënisten. De een kan je doorverwijzen naar de ander en andersom. Daarnaast zijn ze beiden begaan met de gezondheid van je gebit. Maar wat is precies het verschil tussen deze twee beroepen en wat kun je bij beiden verwachten? We hebben het op een rijtje gezet in deze blog.

Wat doet een mondhygiënist?

Een mondhygiënist is een professional die vooral bezig is met het voorkomen van gebitsproblemen, al behandelen ze ook kleine gebitsproblemen die zich al hebben voorgedaan. Je gaat dus naar een mondhygiënist voor advies omtrent de verzorging van je gebit om problemen te voorkomen en algemene tips over mondhygiëne. De behandelingen die ze uitvoeren gaan meestal niet verder dan het reinigen van je gebit, zoals tandplak verwijderen.

Wat doet de tandarts?

Hoewel vaak de onduidelijkheid bestaat over wat de mondhygiënist doet, is het ook goed om op een rijtje te hebben wat een tandarts precies doet. In feite is de tandarts puur voor het oplossen van gebitsproblemen. Soms hebben de tandartsen na de algemene tandheelkunde nog doorgestudeerd in bepaalde specialisaties. Zo heb je bijvoorbeeld een implantoloog, die gespecialiseerd is in het plaatsen van implantaten, kronen en bruggen. Een tandarts gespecialiseerd in endodontologie komt daarnaast ook vaak voor. Deze specialist houdt zich vooral bezig met wortelkanaalbehandelingen.

Onafhankelijk maar toch verbonden

Mondhygiënisten werken over het algemeen redelijk onafhankelijk, maar zijn toch een belangrijk onderdeel van het team binnen de tandartspraktijk. Door hun werkzaamheden zorgen ze namelijk dat de tandarts meer tijd over houdt voor gespecialiseerde ingrepen. Tevens is het niet  ongewoon om een bezoek aan de mondhygiënist te combineren met een bezoek aan de tandarts. Zo kun je eerst bij de mondhygiënist je gebit nog professioneel laten reinigen, voordat je voor controle naar de tandarts gaat. Op die manier kan een tandarts eenvoudiger zien of er gebitsproblemen zijn die de aandacht verdienen. Andersom kan uiteraard ook. Na een periodieke controle of behandeling bij de tandarts kun je doorverwezen worden naar de mondhygiënist. Hij of zij geeft dan reinigingstips om te voorkomen dat bepaalde problemen terugkeren.  De meeste mondhygiënisten zitten dan ook in dezelfde praktijk als de tandarts, zoals bij Tandartspraktijk Laan op Zuid, een tandarts in Rotterdam.