Slaapapneu is een bijzonder vervelende slaapstoornis waarbij mensen ademhalingsproblemen hebben tijdens het slapen. Door deze ademhalingsstilstand krijgen je hersenen te weinig zuurstof, waardoor ze een signaal afgeven dat je wakker moet worden. Op het moment dat je wakker bent kun je weer normaal ademhalen en verder gaan slapen. Als dit vaker voorkomt is het lastig om nog in een diepe slaap te komen, waardoor je vermoeid raakt. We spreken van een slaapapneu als je vaker dan 15 keer per uur een pauze in de ademhaling hebt die minstens 10 seconden duurt.

Oorzaken van slaapapneu

Er zijn verschillende algemene oorzaken voor een slaapapneu. Naast erfelijkheid zijn de andere mogelijke oorzaken: overgewicht, roken, overmatig gebruik van alcohol en slaap- of kalmeermiddelen, de leeftijd en hormonale of stofwisselingsaandoeningen.

Daarnaast zijn er eigenlijk twee soorten van slaapapneu, ieder met een eigen manier waarop de symptomen manifesteren; Obstructieve Slaap Apneu en Centrale Slaap Apneu. Bij obstructieve slaapapneu raken de wanden van je keelholte elkaar, waardoor de adem stokt voor een aantal seconden. Daardoor voelen mensen zich overdag vaak vermoeid en hebben ze concentratieproblemen. In geval van een centrale slaapapneu zijn er ook weer twee achterliggende oorzaken. Ten eerste is het mogelijk dat je hersenen te weinig of geen signalen naar de ademhalingsspieren sturen, waardoor je dus niet soepel adem kunt halen. Ten tweede is het mogelijk dat diepe ademhalingen worden afgewisseld met langere pauzes van bijna volledige ademstilstand. Daardoor wordt het ademcentrum in je hersenen minder prikkelbaar.

Gevaren van slaapapneu

Naast dat je op korte termijn al veel last kan hebben van een slaapapneu door middel van de vermoeidheid en verminderd concentratievermogen, zijn er op de langere termijn ook serieuzere problemen mogelijk:

  • Depressies
  • Hartklachten
  • Vergeetachtigheid
  • Hoge bloeddruk
  • Diabetes
  • Beroertes

Gelukkig zijn er behandelingen mogelijk tegen een slaapapneu. Bij lichtere vormen van slaapapneu kan er een beugel op maat gemaakt worden die je tijdens het slapen in hebt. Een zwaardere vorm van slaapapneu kan verholpen worden met een CPAP systeem. In dat geval wordt er via een masker luchtdruk toegediend, zodat de luchtwegen open blijven. Deze slaapapneu behandelingen worden vaak verricht door een gespecialiseerde tandarts. De laatste behandeling is een chirurgische ingreep om de belemmeringen uit de neus of keel te verwijderen.