Het verzorgen van de tanden is erg belangrijk. Het wordt aangeraden om tweemaal daags de tanden te poetsen. Daarnaast kun je nog gebruik maken van mondwater. Vergeet niet goed te flossen, dit is erg belangrijk. Verder kunnen mensen veel aan de gezondheid van hun gebit doen, door gezonde voeding tot zich te nemen, maar welke voeding is eigenlijk gezond voor je tanden? In deze blog geven we je een paar tips. Vergeet daarnaast niet om regelmatig naar de tandarts in Rotterdam te gaan.

Voeding waar je tanden dol op zijn

Evenwichtige voeding geeft je tanden een goede gezondheid. Zo blijven ze mooi en kun jij breed uit lachen. Er bestaan een aantal voedingsmiddelen die erg goed zijn voor je tanden. We nemen ze hieronder even met je door.

Zuivel

Niet-zure producten zijn ideaal voor je tanden. Denk aan melk, yoghurt zonder suiker en kaas. Zuivelproducten bevatten veel calcium, een stof die belangrijk is voor gezonde tanden en botten. In melk zit ook lactose, een natuurlijke suiker, samen met calcium, fosfaat en veel eiwit. Dit is allemaal erg goed voor je tanden. Deze stoffen beschermen de tanden. Wanneer je iets zoets of zuurs hebt gegeten is het goed om een stukje kaas te eten, dit neutraliseert de zuren. Het hoge vetgehalte van de kaas zorgt ook voor een vermindering van het aantal bacteriën op de tanden.

Groeten en fruit

Vezel en vitaminen zijn grote vrienden van jouw tanden. Als je lang kauwt op bijvoorbeeld appels, wortelen, broccoli of selderij, dan worden je tanden gereinigd. De speekselproductie komt door dit kauwen ook op gang en zorgt voor een neutralisering van zuren. Door het eten van fruit krijg je belangrijke vitaminen binnen en dat houdt je tandvlees gezond. Als je nooit vitamine C eet krijg je los zittende tanden.

Eiwitten

Eten met veel eiwitten is erg goed voor je tanden, denk aan eieren, vis, gevogelte, vlees en noten. Ze bevatten veel fosfor, dit is een van de meest voorkomen mineralen in het lichaam. Daarnaast zit er veel ijzer in deze voedingsmiddelen, wat ook belangrijk is om gezond te blijven en bijvoorbeeld geen aften te krijgen.

Snacks

Er zijn ook snacks die goed zijn voor je tanden. Dat is goed nieuws! Nu kun je naar hartenlust snacken.

Suikervrije kauwgom

Deze kauwgom helpt je om niet veel te snoepen. Ideale kauwgom is die met Xylitol. Deze stof vervangt de suiker in normale kauwgom en is daarnaast een echte beschermer van je tanden.

Peren

Een tandvriendelijk stukje fruit bij uitstek is de peer. Door de vele vezels wordt de speekselaanmaak gestimuleerd en dit is goed om zuren te neutraliseren.

Kaas

Kaas bevat veel calcium en neutraliseert zuur. Er zit niet veel suiker in en dat is goed voor de tanden. Oude Parmezaanse kaas is met name goed voor je tanden.

Water

Gewoon water, maar zeker ook water met fluoride, zorgt voor sterk tandglazuur.

Conclusie

Er bestaat een variëteit aan voeding die goed is voor je tanden. Met name zuivel producten, fruit en groenten doen je gebit goed. En als je een keer wilt snacken, snack dan gezond. Zo zorg je goed voor je tanden!