Een algemene tandarts richt zich op mondhygiëne. Hun primaire verantwoordelijkheid is het voorkomen en behandelen van mondziekten, terwijl een cosmetische tandarts zich richt op het verbeteren van de esthetische uitstraling van een patiënt. Met andere woorden, een algemene tandarts richt zich op tandartsen met tandproblemen die de nodige behandeling nodig hebben, maar een cosmetische tandarts biedt gewenste of selectieve behandelingen aan. Cosmetische tandheelkunde kan verschillende procedures omvatten, zoals hechting, porseleinen facings, kronen, tandvleestransplantaties en nog veel meer.

1. Tanden bleken

Tanden bleken is de meest voorkomende cosmetische tandheelkundige ingreep. Er zijn veel kits verkrijgbaar voor het bleken van tanden, maar de meest aanbevolen procedure is het bleken onder toezicht van een tandarts.

2. Tandvernieuwing

Een andere veel voorkomende procedure die door een cosmetische tandarts wordt uitgevoerd is een tandvernieuwing waarbij een deel van het glazuur wordt verwijderd. Dit wordt meestal gedaan om de lengte, vorm of positie van de tanden te veranderen en om de onevenwichtige occlusie te corrigeren. Deze cosmetische ingreep staat bekend als glazuurcorrectie, Contouring of Stripping.

3. Facings

Een ander wonder van de cosmetische tandheelkunde is het gebruik van facings. Dit zijn extra dunne porseleinen laminaten die rechtstreeks op het tandoppervlak zijn gelijmd. Facings zijn ideaal voor het dichten van gaten en voor het afdekken van verkleurde tanden, die niet reageren op witmakende procedures.

4. Bruggen

Tandheelkundige bruggen zijn kunsttanden die tussen twee porseleinen kronen zijn samengesmolten om de gebieden te vullen die overblijven na het ontbreken van de tand. Ze worden gebruikt om een of meer ontbrekende tanden te vervangen. Bruggen zijn zeer nuttig omdat ze het risico op tandvleesaandoeningen verminderen, de beet van de patiënt verbeteren, de spraakproblemen corrigeren en tot 10 jaar meegaan.

5. Tandvleeslift

Tandvleeslift is een cosmetisch tandheelkundig proces waarbij de tandvleeslijn wordt verhoogd en gevormd. Deze procedure is een geschenk voor die mensen die zich willen ontdoen van hun glimlach waarbij veel tandvlees zichtbaar is.