Wanneer je een tand kwijtraakt of een tand moet worden vervangen als gevolg van ernstig tandbederf, heb je veel mogelijkheden om dat gedeelte van je tanden en kiezen te vullen. Maar een van de meest populaire manieren om een tand te vervangen is om implantaten te laten plaatsen. Dit zijn kunsttandwortels die in je kaak worden geplaatst; ze kunnen een tand of een brug in je mond vervangen. Als je ooit gehoord hebt van implantaten, heb je waarschijnlijk gehoord dat ze je een aardige cent kunnen kosten en dat klopt ook. Dat betekent dat je je misschien afvraagt of de prijs die je betaalt echt de moeite waard is in vergelijking met hoe ze er in je mond uitzien en voelen.

Om die vraag te beantwoorden, kijken we naar de kosten van de implantaten. We zullen dan een aantal van de manieren bekijken waarop deze implantaten echt goed zijn voor je mond en beter dan andere opties die je hebt om je ontbrekende tand te vervangen.

De kosten van tandheelkundige implantaten

De kosten van tandheelkundige implantaten zullen bij elke tandartspraktijk die je bezoekt een beetje anders zijn. Echter, de gemiddelde kosten die iemand betaalt om een implantaat in zijn of haar tanden te laten plaatsen, kunnen variëren van 2.000 tot 4.000 euro voor een enkel implantaat. De kosten van een tandheelkundig implantaat wordt bepaald door een paar factoren zoals:

Plaatsing

Als je een implantaat nodig hebt in het voorste gedeelte van je tanden, waar het gemakkelijk te zien zal zijn, is de kans groot dat het je meer gaat kosten.

Grotere behuizingen

Hoe groter het gebied waar je implantaten nodig hebt,  hoe lager de gemiddelde kosten zullen zijn dan de gebieden waar je een kleine behuizing hebt.

Röntgenfoto’s

Je tandarts kan röntgenfoto’s maken om de gebieden met de behuizing een beetje beter te zien en dit kan je uiteindelijk meer geld kosten.

De toestand van je mond

Als je mond verdere behandeling nodig heeft naast de implantaten, zoals bottransplantatie of een sinuslift, dan wordt er meer geld in rekening gebracht. Sommige procedures kunnen nodig zijn om de benodigde tandheelkundige implantaten te krijgen.

Zijn de kosten van tandheelkundige implantaten de moeite waard?

Veel mensen die een tandimplantaat krijgen, zeggen dat het plaatsen ervan een van de beste beslissingen was die ze ooit in hun leven hebben genomen. Nadat je een tandimplantaat krijgt, zal die tand waarschijnlijk nooit meer een vervanging nodig hebben.