Het hebben van gaatjes in de tanden is altijd vervelend nieuws, zeker voor kinderen. Meestal kunnen gaatjes goed worden hersteld door tandartsen. In sommige gevallen kan het gaatje echter groot zijn, waardoor er gekozen kan worden voor een kroon of facing. Kronen worden geplaatst op tanden die niet gezond meer zijn en mogelijk kunnen breken als ze worden hersteld met een eenvoudig vulmateriaal. We leggen je uit welke opties je dan wel hebt.

Roestvrij stalen kronen

Roestvrij stalen kronen zijn de meest voorkomende vorm van kroon gebruikt in de pediatrische tandheelkunde. Dit zijn wat veel mensen “zilveren” kronen noemen. Deze glanzende zilveren kronen zijn zeer sterk en duurzaam en zijn een geweldige optie als je je niet bekommert om esthetiek of, met andere woorden, een goed uiterlijk. In zeldzame gevallen kunnen ze plaatselijke weefselirritatie veroorzaken en zijn ze bekend als een factor die bijdraagt aan metaalallergieën.

Composiet kronen

Dit type kroon is zeer esthetisch wanneer het correct is voorbereid door de tandarts. Het installeren van deze kronen vereist een bekwame techniek en vereist vaak meer tijd om te behandelen. Stripkronen zijn volledig gemaakt van composiet “wit” “vulmateriaal”. Dit vulmateriaal ziet er heel natuurlijk uit, maar na verloop van tijd heeft het de neiging om vlekken en verkleuringen te vertonen. Het kan ook tandplak aantrekken als het niet schoon wordt gehouden. Deze kronen zijn ook zwakker dan roestvrijstalen kronen en er is een verhoogde kans dat een stuk of hoek van de kroon eraf breekt.

Verschil tussen facings en kronen

Er bestaat een verschil tussen facings en kronen. Bij een kroon worden er een kapje van porselein over de tand(en) heen gezet. Bij een facing is dit juist een dun plaatje van keramiek. In beide gevallen kan het zijn dat er een stukje van de tand geslepen moet worden. Het voordeel van facings is dat het gemakkelijk je gebit verfraait. Facings worden dus ook gebruikt voor een stralend witte glimlach als esthetische behandeling.