De meeste blogs die je voorbij ziet komen zullen over slecht eten voor je tanden gaan. Maar laten we het eens omdraaien: is er ook voeding dat goed is voor je tanden? In dit blog nemen we je mee in de wereld van superfood voor je gebit.

Amandelen

Amandelen en andere vergelijkbare nootsoorten zijn geweldig voor je tanden, omdat ze een goede bron van calcium en eiwitten zijn, terwijl ze weinig suiker bevatten. Voeg ze bijvoorbeeld toe aan je ontbijtgranen of voeg ze toe bij je maaltijd. De neutrale smaak zorgt ervoor dat het in erg veel gerechten past en het geeft je ook nog eens een extra bite.

Appels

Je kent misschien de verhalen dat het eten van een appel wegens de zuren slecht is voor het gebit. Echter, vruchten, zoals appels, kunnen zoet zijn, maar ze zijn ook rijk aan vezels en water. De werking van het eten van een appel levert speeksel in je mond op, dat bacteriën en voedselresten wegspoelt. De vezelige textuur van de vrucht stimuleert ook het tandvlees. Deze ‘gevolgen’ zijn dus juist positief voor het gebit. Zorg er wel voor dat je een appel niet in je mond vasthoudt met je tanden, omdat je ondertussen iets anders aan het doen bent. De zuren kunnen dan wel grip op het glazuur krijgen.

Wortelen

Wortels zijn niet alleen goed voor je dagelijkse vitamine, maar zitten net als een appel ook vol vezels en zijn erg knapperig. Volgens een tandarts van Studentist in Groningen verhogen rauwe wortelen de speekselproductie in de mond. Speeksel beschermt je tanden, waardoor er minder kans op gaatjes is. Net als de amandelen passen wortels goed bij diverse gerechten. Denk bijvoorbeeld aan een rauwkostsalade of voeg rauwe wortelblokjes toe aan de chili con carne.

Zuivel

Zuivel zoals yoghurt en kaas zitten vol calcium en eiwit. Dit zijn belangrijke voedingsstoffen om je tanden sterk en gezond te houden. Ze bieden weerstand tegen de bacteriën die gaatjes veroorzaken. Uiteraard is het noodzakelijk om er wel op te letten dat er niet te veel suiker in de gekozen yoghurt of kwark zit. Controleer dit voordat je dit in je winkelmandje legt.