Je gaat voor een periodieke controle naar de tandarts, maar dan zegt hij opeens dat je jouw verstandskiezen moet laten verwijderen. Maar waarom zou je dat doen als je geen klachten hebt en geen overlast ervaart? Wij leggen uit waarom veel tandartsen adviseren om preventief je verstandskiezen te verwijderen.

Preventie

Als je verstandskiezen niet voor klachten zorgen, betekent dat niet automatisch dat er niets mis is. Verstandskiezen die doorkomen kunnen er namelijk voor zorgen dat andere tanden en kiezen scheefgroeien, bijvoorbeeld als er te weinig plaats in het gebit is. De verstandskiezen duwen de rest dan opzij. Daarnaast zijn verstandskiezen ook moeilijk schoon te houden, omdat ze helemaal achterin de mond liggen.

Normaliter adviseren tandartsen om verstandskiezen zo vroeg mogelijk te verwijderen, omdat het moeilijker is naarmate je ouder wordt. Het genezingsproces duurt dan langer en het omliggend kaakbot is harder.

Wanneer is verstandskies verwijderen nodig?

Wanneer verstandskiezen problemen veroorzaken of röntgenfoto’s laten zien dat deze problemen zich in de toekomst kunnen gaan voordoen, dan moeten ze verwijderd worden. Andere goede redenen om je verstandskies te laten verwijderen zijn:

  • Schade aan andere tanden: doorkomende verstandskiezen duwen de overige tanden en kiezen opzij, waardoor ze scheefgroeien.
  • Kaakschade: er is een risico op cysten, die de kaak uit kunnen hollen en zenuwen kunnen beschadigen als er geen tijdige behandeling is.
  • Sinusproblemen: problemen met verstandskiezen kunnen leiden tot pijn, druk en verstopping van de neus- en mondholte.
  • Tandvleesproblemen: tandvlees kan opzwellen en moeilijk schoon te maken zijn.
  • Gaatjes: verstandskiezen liggen ver achterin de mond, waardoor ze moeilijk schoon te maken zijn. Bacteriën blijven er gemakkelijk achter, waardoor tandplak tot gaatjes kan leiden.

Voordat je tandarts besluit om je verstandskies te verwijderen, kijkt hij naar de vorm van je mond en de positie van je tanden. Hiervoor gebruikt hij vaak röntgenfoto’s. Daarnaast speelt ook je leeftijd een rol.

Als doorkomende verstandskiezen worden geconstateerd, dan monitort een goede tandarts gedurende enkele maanden tot een jaar hoe de groei van de verstandskiezen zich ontwikkelt.  Periodiek bekijk je dan samen met de specialist of zich problemen (kunnen) voordoen en of de tandarts alsnog moet overgaan tot het verwijderen van verstandskiezen.